Aug
11,
2024
Afla ce este Black Tie si descoperă secretele codului vestimentar Black Tie. Invață cum să creezi o ținută impecabilă pentru evenimentele formale ...
Recompensa si pedeapsa au fost folosite din totdeauna in educatia copilului. Mai mult sau mai putin apreciate de diversi specialisti, atat recompensa cat si pedeapsa il pot ajuta pe cel mic sa invete care este diferenta intre bine si rau, precum si sa descopere care este comportamentul dezirabil in anumite situatii.
Desigur, parintii trebuie sa fie foarte atenti, intrucat nici recompensa nici pedepsirea excesiva a celui mic nu sunt solutii ce vor ajuta la dezvoltarea sa normala.
Inca de la nastere bebelusul invata sa descopere lumea. Copilul se afla in permanenta intr-un proces de invatare, chiar din primele luni de viata. Intrucat copilul invata din tot ceea ce il inconjoara, incluzand gesturile mamei, sunetele din jur sau imaginile pe care le vede, primele reguli se pot stabili chiar din aceasta perioada.
Pentru nou-nascut nu este deloc dificil sa se adapteze la un program ce presupune sa manance la intervale regulate de timp. Aceasta este de fapt o regula pe care parintii o pot stabili pentru programul bebelusului.
Desi astfel de reguli legate de programul celui mic pot aparea inca din primele luni, doar dupa varsta de 3 ani cel mic va putea constientiza rolul regulilor, adapandu-se le ele.
Totusi, si la varsta de 2 ani trebuie sa existe o serie de reguli care sa stabileasca programul si conduita celui mic. Incepand cu aceasta varsta copilul incepe sa devina independent, se poate misca si se poate deplasa cu usurinta.
Disciplinarea celui mic trebuie sa fie un proces continuu de invatare pentru ca micutul sa acepte regulile mai usor.
Specialistii spun ca cel mai simplu mod de a il invata pe cel mic anumite reguli este ca acestea sa devina obiceiuri in rutina copilului. Orele de masa, ora de culcare, orele de joaca, trebuie respectate de cei mici pentru a avea un program organizat.
Pentru a evita folosirea pedepsei, parintii sunt sfatuiti sa ofere exemple pozitive, pe care micutii le vor urma cu siguranta. Desigur, atunci cand situatia o cere, parintii pot recurge si la pedepse. Parintii pot decide sa ignore comportamentul negativ al micutului, aratand indiferenta, pe cand cel pozitiv va fi recompensat.
Recompensele pe de alta parte pot fi materiale sau morale. Cei mai multi parinti tind sa foloseasca recompensele materiale, dar importanta celor morale nu trebuie ignorata. Tine minte ca micutul poate fi pedepsit si prin a ii face observatie, fara a ridica vocea.
Mama sau tata se pot arata suparati pe copilas atunci cand acesta nu s-a comportat cum ar fi trebuit, care desigur il va determina pe micut sa incerce sa corecteze greseala. Recompensa trebuie sa vina dupa cel mic a facut ceva laudabil. Micutul nu trebuie stimulat sa adopte un comportament doar cu promisiunea ca va primi respectiva recompensa. In acest caz recompensa devina mita.
Desigur, pedepsele nu trebuie sa fie niciodata de asa natura incat sa afecteze dezvoltarea celui mic. Parintii sunt sfatuiti sa nu ridice tonul la cel mic atunci cand il cearta.
Pedepsele trebuie sa urmeze doar dupa ce celui mic i s-a explicat de ce ceea ce a facut este gresit. Copilul trebuie sa inteleaga consecintele faptelor sale. Apoi pedepsele simple de la supararea parintilor, pana la limitarea timpului de joaca, pot fi aplicate.
Recompensa si lauda nu trebuie exagerate niciodata. Desigur, parintii nu trebuie sa aplice nici pedeapse excesive, iar inaintea oricarei actiuni ei trebuie sa fie siguri ca micutul a inteles consecintele faptei sale.